Er du en nysgjerrigper? Er du interessert i kysten og sjøen? Kunne du tenke deg å forske litt? Da har kanskje du, klassen din, vennegjengen din eller familien din lyst til å samarbeide med oss i NIVA?

Så, hvem er vi? Vi er marinbiologer og forskere ved Norsk institutt for vannforskning (NIVA). Du kan lese mer om oss på nettsiden vår. I NIVA jobber vi med både med dyr, planter, alger (som er planter i vann), bakterier, bølger, strøm og ting knyttet til klimaendringene. Vi jobber både i innsjøer, elver, strandsonen, langs kysten og på dyphavet.

I dette prosjektet dere har kommet inn på nå, jobber vi i strandsonen. Prosjektet heter COASTFRAG, og her forsker vi på hva som skjer i strandsonen når den blir stykket opp i mindre biter når vi mennesker breier oss. Flere og flere mennesker flytter til kysten. Vi bygger brygger og hytter. Vi bader og går tur (noe som sliter på naturen hvis vi er mange). Noen fisker og plukker tang og dyr (krabber, snegl og blåskjell) for å spise. Visste dere forresten at mye av tangen som vokser i strandsonen kan spises, i salater, i sushi eller andre matretter?

I prosjektet vårt er vi også interessert i klimaendringer. Havet blir varmere. Det blir oftere sterke stormer. Mer jord raser ut når det regner mye, og sklir så ned på stranden og ned i sjøen. Alt dette ødelegger naturen i strandsonen. Vi ser at det oppstår «sår» og nakent fjell som det er skummelt og vanskelig for småkryp å bevege seg over. Det kan rett og slett bli vanskelig for dem å komme fra en trygg flekk med tang til en annen.

  • Hvis dere vil høre meg fortelle mer om tang og annen blå skog (ja, for tang er jo en skog hvis du er liten nok), så klikk her.
  • Hvis dere vil høre meg fortelle litt mer om COASTFRAG-prosjektet, så klikker du her.

Med alt dette som skjer i kystsonen, trenger vi mer kunnskap om de forskjellige artene vi finner på stranden. Og der håper vi at dere kan hjelpe oss. Nedenfor finner dere lenker til fire oppgaver. Kanskje du, dere, klassen, vennegjengen eller familien har lyst til å velge én av disse og hjelpe oss med å samle inn data?

 

Oppgave 1: Hvilke arter finner dere i strandsonen?
Oppgave 2: Liker dere å telle og måle?
Oppgave 3: Har dere lyst å spille strandsone-BINGO?
Oppgave 4: Har dere lyst å spille blåskjell-BINGO?

 

Hvis dere gjør det, så vil vi gjerne prate med dere om følgende:

  • Bør vi endre på noen av oppgavene slik at de blir enklere for dere? Eller vil dere gjøre noe mer enn det som står i oppgaven? Eller kanskje dere har en idé som dere vil diskutere med oss?
  • Hvor har dere lyst til å dra? Er det kanskje en strand som er nær skolen, slik at det er lett for hele klassen å dra dit? Eller har dere lyst til å samle inn data mens dere er på båttur med familien i et område dere trives i? Vi diskuterer gjerne med dere, slik at vi tilpasser oss deres ønsker og muligheter.
  • Har dere lyst at noen av oss blir med ut første gang dere drar ut på stranden, slik at vi kan snakke sammen og diskutere hvordan vi skal gjøre alt sammen?
  • Vil dere at vi kommer til dere i klassen for å snakke om prosjektet, slik at vi sammen kan diskutere hva dere skal gjøre?
  • Etter at dere har samlet data for oss, vil dere kanskje ha en plakat som viser resultatene, som dere kan henge opp? Kanskje dere vil at vi kommer og snakker om resultatene i en skoletime? Eller kanskje dere har lyst til å delta på en forskningsmesse og ønsker å ha oss med der? Dette diskuterer vi gjerne sammen med dere.